Když rameno „zmrzne“ a uvolní se za dva roky

Rameno je unikátní součást lidského těla, anatomicky i funkčně nesmírně komplikovaná. Tvoří ho propojení čtyř kloubů a porucha v kterémkoliv z nich se okamžitě projeví. Bolesti ramenního kloubu jsou i proto po bolestech hlavy a zad vůbec nejčastější. Zabývá se jimi i přednosta kliniky prof. Vojtěch Havlas, který poskytl rozhovor iDNES.cz. 

 

Jste specialistou na onemocnění a patologii – tedy chorobné změny – ramenního kloubu. Co vás na téhle části těla tak fascinuje?
Každá kost i kloub jsou svým způsobem zajímavé, ale v ramenním kloubu se nachází opravdu hodně složitých anatomických struktur, má okolo sebe spoustu úponů, vazů a šlach. I proto je tato oblast pro operatéra velmi atraktivní a zajímavá.

Jako ortopedi se při operacích pohybujeme buď v rameni samotném, nebo okolo něj. Jde tedy o širokou a pestrou operativu – od miniinvazivní artroskopie (šetrnější zákrok, kdy se operatér k postiženému místu nedostává velkým řezem a obnažením kloubu, ale malými přístupovými řezy v kůži; přes ně zavede ke kloubu operační nástroje a optickou kameru, ta přenáší obraz na monitor, s jehož pomocí lékař operuje; pozn. red.) přes úrazovou chirurgii až po velké rekonstrukční operace a kloubní náhrady. Mám rád všechny tyto disciplíny. Zvláště artroskopii, která je moderní metodou, díky níž jsme čím dál více schopni ošetřovat nejrůznější patologie. A v oblasti ramene jsou asi nejkomplikovanější.

Více v premium článku na iDNES.cz: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/rameno-vojtech-havlas-pohyb-kloub-bolest-ortoped.A230111_134748_zdravi_javu?zdroj=vybava_idnes

Vytvořeno: 1. 2. 2023 / Upraveno: 1. 2. 2023 / Responsible person: MUDr. Radovan Hudák